Bures-dagen

Bures-dagen 27. oktober / Golggotmánu 27.b

Giellavahkku/Språkuka 2022 markeres den 24-30.oktober over hele landet.

I denne anledningen inviterer RomsaDál i samarbeid med Samisk Studentforening i Tromsø og Gáisi språksenter til at ALLE i Tromsø bidrar og deltar!

ungkvinne med barn

 

Vi oppfordrer folk i næringslivet, media, skoler, universitetet, barn, studenter og lærere, UNN sine ansatte, kommune og fylke sine ansatte til å ta i bruk det nord-samiske språket torsdag den 27.oktober som markeres som «Bures-dagen», hilse-dagen på norsk, i sin arbeids/skole hverdag. Denne dagen markeres for å inkludere, vise stolthet over den samiske befolkningen og ikke minst lære seg språk.

 

 

Bures-dagen arrangerer konkurranse i denne anledningen, hvor alle kan delta! Da sender man en video til elle@romsadal.no iløpet av 27.oktober, hvor man bruker enten 1 eller flere av disse ordene/setningene under en samtale eller en hilsning til oss! (Det kommer til å bli lagd en liten video som vi poster på RomsaDál sin FaceBook side hvor alle videoene som er tilsendt blir inkludert, sammen med vinner videoen)

Vinner blir trukket fredag 28.oktober og premien er 2 stk kinobilletter.

 

Disse ordene/setningene er det vi oppfordre folk til å ta i bruk denne dagen:

Bures – Hei (Búres)

Giitu – Takk (Gij-to)

Mana dearvan – Hade bra (Maan-a dear-van)

Mu namma lea – Jeg heter (Mo namma læ)

Mii du namma lea? – Hva heter du? (Mij do namma læ?)

samisk og norsk tekst samisk og norsk tekst samisk og norsk tekst samisk og norsk tekst samisk og norsk tekst

 

Vi i Tromsø,

en by med stort mangfold kan i fellesskap bidra sammen, med små skritt, skape en hverdag hvor det samiske inkluderes mer, dette kan skape en stor inkluderingsfølelse for den samiske befolkningen i vår by.

For eksempel:

 

Det kan bety utrolig mye for et barn med samisk språkkompetanse å høre sin barnehagelærer si hei eller hade bra på samisk.

 

Dette kan også bety mye for en pasient på UNN under en legesjekk, at legen hilser på samisk.

 

Eller at din samiske kollega på jobb får en kjempefin dag på jobb av å høre samisk.

 

Håper at så mange som mulig deltar på dette!

 

 

RomsaDal er et prosjekt som jobber for å tilby og fremheve samisk språk i Tromsø.

Les mer

«Jævla samer» på fotballbanen

Rasisme, hets og diskriminering innenfor idretten er ikke noe nytt, men holdningene og reaksjonene til det har endret seg over tid. Vi har nå kampanjer, organisasjoner og prosjekter som aktivt jobber imot mobbing, rasisme, hets, diskriminering og vold på fotballbanen.

Les mer

Betydningen og bruk av RomsaDáls logo

RomsaDáls logo symboliserer moderne dialog om, rundt og på samisk og norsk kultur og språk. I logoikonet ser man en stilisert samisk sol plassert inn i en forenklet snakkeboble. Den samiske solen bryter ut av snakkeboblen for å illustrere grensene man nå ønsker å bryte.

Les mer