«Jævla samer» på fotballbanen

Rasisme, hets og diskriminering innenfor idretten er ikke noe nytt, men holdningene og reaksjonene til det har endret seg over tid. Vi har nå kampanjer, organisasjoner og prosjekter som aktivt jobber imot mobbing, rasisme, hets, diskriminering og vold på fotballbanen.

Gjestemening av RomsaDáls prosjektleder Elle Nystad, til NRK Sápmis artikkel: https://www.nrk.no/sapmi/samehets-pa-pitea-summer-games-1.16027695?fbclid=IwAR1O9GAHkXMVYRb_iq6rfBy_4H6DTLGuYDHmsI_Mctm0EaLl2p5kYKlBB34

I sommer har det blitt arrangert fotballturneringer og cuper for barn og unge i hele landet, også i Sverige, Danmark og Finland.

Fotballturneringer er en stor glede for unge og barn. Jeg husker da jeg selv var yngre, hvor gøy og spennende det var å reise sammen med fotballaget mitt IL Ávju til Norway Cup. IL Ávju var et jentefotballag i Karasjok. Vi reiste sammen helt fra Karasjok til store Oslo, og vi bodde på skole. Vi bærte det samiskeflagget med oss på alle fotballkamper, vi kommuniserte på nord-samisk på banen. Vi tok ofte å feiret seier med seiersrop på nord-samisk. Så man kunne både se og høre at vi var et samisk jentelag på Norway Cup. På skolen vi bodde på, var det andre fotballag også. Om kveldene brukte vi å dra og henge på skolegården og der møtte vi de andre barna som bodde på skolen. Noen av de møtene med de andre ungene som bodde på skolen er klistret så godt i minnet.

IL Ávju jentelag

For eksempel dette møtet med en guttegjeng på fotballbanen utenfor skolen husker jeg meget godt:

 

«Hvor er dere ifra?» spurte en guttegjeng vi møtte på.

 

«Karasjok, Finnmark» svarte vi guttegjengen.

 

«Haha, er dere samer?» spurte de, mens de lo.

 

Vi så på hverandre veldig forvirret og lurte på hvorfor det skulle være så morsomt at vi var samer?

 

«Ja, vi er samer alle sammen på laget» svarte vi.

 

En av guttene tok raskt flere steg tilbake fra oss og ropte på oss «Æsj ikke kom nært meg! Jeg vil ikke ha reinsdyrs klamydia».

 

En annen sa like etterpå «Æsj dere lukter bål også, gå vekk fra oss».

 

Så løp de bort fra oss og ropte «jævla samer».

 

Jeg husker at vi ble veldig sjokkerte og vi visste ikke hva vi skulle si engang. Vi sa heller ikke ifra til voksne. Vi tok det imot og gjorde ikke så mye mer ut av det.

Dette var i 2013. Jeg var 14 år og det var en av mine første møter med hets og rasisme.

https://www.nrk.no/sapmi/avju-vant-bronse-i-norway-cup-1.11162313

Vi kom helt til A-sluttspillet i Norway Cup og vi var meget stolte og glade for det.

 

 

Denne sommeren så deltok FA Sápmi både med et guttelag og jentelag til Piteå Summer Games. Piteå Summer Games er en fotballturnering arrangert i Piteå, Sverige. FA Sápmi er et fotballforbund som organiserer de samiske landslagene, FA Sápmi skal representere de samiske fotballagene og fotballspillere.

FA Sápmis jente- og guttelag vant Piteå Summer Games, så det var en stor seier for begge lagene!

 

Selv med seier og gull for begge lagene, så var ikke alt like gøy på fotballturneringen.

Allerede på første kamp opplever FA Sápmis guttelag hets på banen. De får høre «jævla same» og «hvilken farge er det på koftene deres» og annet.

I kvartfinalen for FA Sápmis guttelag skjedde det igjen. Denne gangen ble det sagt fra motstander laget at FA Sápmi guttene skulle dra tilbake til sameland.

Det ble også fortalt at de opplevde hets og rasisme utenfor banen også.

 

FA Sápmis trener meldte første kampens hendelse til turneringslederen, men dette hadde ikke virksomhetssjef for Piteå Summer Games fått med seg.

Klubbene som utsatte FA Sápmis gutter for hets og rasisme tok kontakt og beklagde det.

FA Sápmis guttelag

Det er viktig å vise at det vil forekomme konsekvenser av rasistiske handlinger i idretten.

En beklagelse er viktig å gi, men hvor stor er effekten av det?

 

Når det gjelder barn og unge er det viktig å snakke sammen med barn både før og etter kamp at rasistiske utsagn ikke hører til på banen eller utenfor banen. Like viktig som det er å trene fotball, så er det viktig å trene barna om å være raus, hva som er greit og hva som ikke er greit.

 

I EM-fotballen i 2021 ønsket blant annet Storbritannias innenriksministeren Piriti Patel en strengere rasmismelov. Lovendringen hun foreslo var at de som utøver rasisme kan bli utestengt fra å gå på fotballkamper i opp mot ti år. Dette ønsket Piriti etter at mange spillere i Englands landslag fikk rasistiske tilrop og meldinger på sosiale medier.

 

Rasisme, hets og diskriminering innenfor idretten er ikke noe nytt, men holdningene og reaksjonene til det har endret seg over tid. Vi har nå kampanjer, organisasjoner og prosjekter som aktivt jobber imot mobbing, rasisme, hets, diskriminering og vold på fotballbanen.

Det er mindre toleranse og mer opprop imot rasisme og hets idag. Som er utrolig viktig for å skape et trygt og inkluderende fotballglede og idrett generelt for barn og unge. Vi må fortsette å vise nulltoleranse og si ifra hvis vi ser eller hører slike hendelser. Disse guttene i FA Sápmi er modige som sa ifra om dette, utrolig viktig handling av dem. Også klubbene som så at det de gjorde var rasistisk og ikke greit, er modige. De innså at dette ikke er noe som tilhører på banen og ba om beklagelse. Det er også viktig å hedre.

RomsaDal er et prosjekt som jobber for å tilby og fremheve samisk språk i Tromsø.

Les mer

Bures-dagen

Bures-dagen 27. oktober / Golggotmánu 27.b Giellavahkku/Språkuka 2022 markeres den 24-30.oktober over hele landet. I denne anledningen inviterer RomsaDál i samarbeid med Samisk Studentforening i

Les mer

Betydningen og bruk av RomsaDáls logo

RomsaDáls logo symboliserer moderne dialog om, rundt og på samisk og norsk kultur og språk. I logoikonet ser man en stilisert samisk sol plassert inn i en forenklet snakkeboble. Den samiske solen bryter ut av snakkeboblen for å illustrere grensene man nå ønsker å bryte.

Les mer